båthus

Prisat båthus i Sommen

I Maj fick vi den stora äran att ta emot pris för Årets bygge på MaterialMännens gala i Vimmerby. Priset mottogs för vårt båt- och bastuhus vid sjön Sommen.

Men det är ingen vanlig, flytande brygga. Bryggan är nämligen förankrad i botten där vi har arbetat med en konstruktion under vatten. Projektet påbörjades redan under hösten 2022, då gjöts 11 fundamentpelare på botten som når en bit över vattenytan. Därpå monterades en stålkonstruktion som bryggans trästomme är förankrad i. När sedan vintern kom tog vi hjälp av isen för arbetet med bryggan.

Huset är 30 m2 inrett med klinker på golvet och panel på väggarna, hälften av ytan är bastu och den andra halvan är en relaxdel. På den 200 m2 stora bryggan hittar du en utomhusdusch och det är det finns gott om plats för att hänga i solen, äta middagar eller rulla sig i snön under vinterhalvåret.

 

Avancerat bygge

Det hör inte till vanligheterna att vi går på gala och får ta emot priser. Så det är extra roligt att just båthuset blev uppmärksammat eftersom det var något utöver det vanliga för oss. Vi är vana att arbeta på vatten, men de traditionella bryggorna brukar vara runt 20kvm. För båt- och bastuhuset handlar det om stor volym: nästan 200 kvm till ytan, ett stort hus och ganska långt ut i vattnet. Som i alla av våra projekt var flera kompetenser inblandade i arbetet, någon som är vår styrka i de flesta av våra uppdrag: att vi kan leverera helheten.