tätskikt badrum

Undvik vattenskador i våtrum med rätt tätskikt

Vattenskador är den vanligaste typen av skada i våra bostäder och läckande tätskikt står för en femtedel av alla vattenskador. Länsförsäkringar har låtit RISE, Reseach Institutes of Sweden, testa olika tätskikt för våtutrymmen.

Dyrt med vattenskador

Varje år inträffar över 100 000 vattenskador i Sverige och de beräknas kosta samhället mellan 6 och 10 miljarder kronor varje år. Det brukar ofta ta lång tid att åtgärda problemen och innebär en hel del arbete för den som är drabbad. För att undvika vattenskador i badrummet är det viktigt att använda tätskikt som skyddar vägg- och golvkonstruktionen från vatten.

Vad är tätskikt?

Ett tätskikt ska hindra fukt från att komma i kontakt med vägg- och golvkonstruktioner som inte tål fukt i framför allt badrum och andra våtrum. Det är ett lager som finns mellan den underliggande strukturen och de material som ligger ytterst, som exempelvis kakel eller klinker.

Test av tätskikt för badrum

RISE har på uppdrag av Länsförsäkringar testat 19 olika tätskikt, även kallade foliesystem och av dessa läckte 10 tätskiktsystem. Det är dock bättre resultat än 2019 då 13 av 19 tätskikt läckte. Även om bara drygt hälften klarade testet har flera tillverkare förbättrat och utvecklat sina produkter från 2019, vilket anses väldig positivt.

Kvalitén är viktig

Vi på Mattias Bygg arbetar med Ardex tätskikts system SK100W som klarade testet utan läckage. För oss är det viktigt att kvalitén inte sviker och att vi håller oss uppdaterade. Alla som utför arbeten i våtrum hos oss är certifierade. Det gör att vi kan lämna garanti till dig som kund.

För att ta del av hela artikeln och läsa om hur testet gick till: Till testet

På Mattias Bygg jobbar fyra personer med plattsättning och alla har behörighet enligt Byggkeramikrådets branschregler för våtrum, BBV.

Vad ska man tänka på när man renoverar badrum/våtrum?
Planera och tänk hur ditt färdiga badrum ska se ut. När vi har en bild av slutresultatet kan vi planera för att underarbetet blir optimalt till det färdiga badrummet.

Det är viktigt att arbetet är yrkesmässigt utfört för att försäkringar ska gälla. Vi på Mattias Bygg följer Boverkets byggregler, aktuella branschregler och monteringsanvisningar.

Kan jag som privatperson renovera badrummet själv?
Det är egentligen ingen bra idé eftersom det finns en risk att tätskiktet inte blir rätt utfört och det kan påverka ditt försäkringsskydd (kontakta ditt försäkringsbolag).

Vi rekommenderar att man vänder sig till hantverkare med rätt behörighet.
Elarbeten i badrum är inget man får göra själv utan man ska vända sig till en auktoriserad firma. Detta gäller även för tätskikt och rördragning (VVS, Säkervatten).

Ska du renovera ditt badrum?
Hör av dig till oss så hjälper vi dig!

tätskikt badrum
elin tätskikt badrum
”Det är viktigt att arbetet är yrkesmässigt utfört för att försäkringar ska gälla. På Mattias Bygg följer vi Boverkets byggregler, aktuella branschregler och monteringsanvisningar.”